Hos PalleDesign går vi op i bæredygtighed, og en af de måder vi gør det på er ved upcycling.
Men hvad er Upcycling?
Upcycling, også kendt som kreativt genbrug eller opbrug på dansk, er processen med at omdanne biprodukter, affaldsmaterialer, ubrugelige eller uønskede produkter til nye materialer eller produkter, der opfattes som værende af højere kvalitet, såsom kunstnerisk værdi eller miljømæssig værdi.
Men hvad er forskellen på genbrug og upcycling (kreativt genbrug)?
Genbrug tager forbrugermaterialer – for det meste plastik, papir, metal og glas – og nedbryder dem, så deres basismaterialer kan omdannes til et nyt forbrugerprodukt, ofte af dårligere kvalitet
Når du upcycler en vare, nedbryder du ikke materialerne. Du laver måske om på den – som at skille en palle ad til brædder og bygge noget nyt – men den er stadig lavet af de samme materialer, som da du startede. Desuden er den upcyclede vare typisk bedre eller samme kvalitet som originalen.
Hvordan hjælper upcycling vores planet?
Upcycling er utroligt gavnligt for planeten. Det udretter flere ting på én gang: Det genbruger materialer, vi allerede har, og det skaber noget nyt.
At give brugte produkter et nyt liv reducerer behovet for at bruge uetisk fremskaffede eller uholdbare materialer, som plastik, til at skabe nye produkter. Tænk på sko lavet af genbrugte vandflasker. Ikke alene forhindrer upcycling ophobning af plastikaffald, men det giver også nye sko uden at bruge nye ressourcer.
Hele upcycling-processen har tre store fordele i forhold til nedbrug.
- 1. Minimerer udvindingen af naturressourcer
Når du opbruger noget, reducerer du behovet for at udvinde råvarer eller skabe syntetiske materialer, fordi du allerede har det, du skal bruge. Dette kan gå langt for industrier, der forbruger mange ressourcer – både naturlige og unaturlige. Tænk på, hvor mange træer vi kan spare, hvis alle vores møbler er lavet af brugt træ.
- 2. Reducerer lossepladsaffald
Opbrug redder også dit originale produkt fra en skæbne på lossepladsen. Selvom det originale produkt er genanvendeligt, kan plast kun nedbruges én eller to gange, før produktet går i stykker.
I sidste ende kan vores genanvendelige materialer ende på en losseplads, hvilket kan være skadeligt – især hvis de ikke er biologisk nedbrydelige. Men med opbrug kan produkter blive til noget, der kan holde meget længere.
- 3. Mindre produktion, færre kulstofemissioner
At minimere forbruget af ressourcer har to fordele: bevarelse af naturressourcer og reduktion af behovet for fremstilling.
Processen med at omdanne råvarer til et færdigt produkt kan komme med store kulstofemissioner, især under massefremstilling.
Derudover producerer genbrug stadig kulstofemissioner. Selvom nedbrug er meget bedre end at sende noget til lossepladsen, er det endnu bedre med upcycling.
Er du interesseret?
Er du interesseret i at lære hvad du kan gøre for miljøet og vores klima? klik her.
Du kan også tage et kig på vores møbelsortiment af paller og kabeltromler.